Tips & Tricks

Hoe je een gratis een mooie flyer maakt staat in de Ttips & Tricks beschreven. Het is bijna onmogelijk om het fout te doen als de onderstaande categorieën goed doorneemt. Heb je toch een specifieke vraag of loop je onverhoopt toch vast bij het ontwerpen, kun je even contact opnemen met onze klantenservice.

 

33

Resolutie

De hoofdregel is om een minimale resolutie aan te houden van 300 DPI bij het maken van een flyer. De flyer komt dan op het mooist uit de drukpers. DPI betekent Dots Per Inch en geeft aan uit hoeveel pixels het bestand is opgebouwd.

De redenen dat sommige bestanden en afbeeldingen een erg lage resolutie hebben:

 • Het bestand is niet goed verwerkt in een grafisch programma.
 • Uit het nieuwe bestand en het originele bestand zijn de afbeeldingen niet goed gekoppeld. Het laat enkel een voorbeeld zien. 
 • Afbeelding van internet hebben een te lage resolutie. De webresolutie is namelijk slechts 72 DPI.
 • Het is niet raadzaam om op de computer afbeeldingen te vergroten. Hierdoor worden afbeeldingen vaak onscherp, omdat  de pixels dan worden uitgerekt. 
 • Het bestand is op een verkeerde wijze gecomprimeerd. Dit gebeurt vaak bij Office-programma’s als Word en Publisher. 

Waar moet je aan denken bij de resolutie van bestanden en afbeeldingen die je wilt drukken op een flyer:

Hou je aan de juiste PDF- en drukinstellingen en gebruik bij het opmaken van je bestanden enkel afbeeldingen met de correcte resolutie van 300 DPI. Deze afbeeldingen mag je eigenlijk niet vergroten, natuurlijk mag je ze wel verkleinen. 

Hoe komt het dat mijn lettertypes onscherp zijn? 

Vaak zijn lettertypes zijn opgebouwd uit gerasterde teksten. Dit zijn de pixels van je computerscherm. Als lettertypes onscherp worden, is de oorzaak vaak dat deze gerasterde teksten vergroot zijn in een opmaakprogramma. Omdat de DPI van de tekst dan vaak te klein is, komt de tekst wat wazig over.

 • Door oudere opmaakprogramma’s worden je getypte teksten vaak gerasterd. Bij het vergroten van deze teksten, wordt het geheel onscherp. 

Nog even alles op een rijtje:

 • De resolutie van het bestand minimaal 300 DPI zijn, voordat je begint met de opmaak ervan
 • Bij het opmaken van de bestanden gebruik je het liefst Adobe CS programma’s
 • Gebruik de juiste PDF- en drukinstellingen

 

34

Kleur & Opmaak

Als je een flyer maakt en laat drukken is de opbouw van zwart altijd in CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur. Voor een goede kleur zwart mag de totale procentuele waarde niet boven de 280% uitkomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de kleuren gaan smetten als het kleurpercentage hoger ligt dan 280%.

Mijn zwart heeft niet de goede instellingen:

Bij Paint en Word en andere Office-programma’s wordt zwart altijd uit RGB-kleuren (Red, Green, Blue) opgebouwd. Kies niet voor de instelling ‘converteren naar CMYK’ als je het bestand exporteert naar PDF,  want dan kan het zwart gaan smetten als de CMYK-kleuren in het bestand een te hoge procentuele waarde heeft. Dit betekent dat er inktsporen of vlekken op de flyer te zien zijn. 

Hou rekening met het volgende bij het opbouwen van zwart:

 • In het bestand mag de kleuropbouw nooit zwaarder zijn dan 280% (C%+M%+Y%+K%).
 • Kleuren kunnen veranderen als je het CMYK bestand gaat converteren. Converteer het maximaal één keer, maar het liefst natuurlijk helemaal niet. 
 • Gebruik bekende kleurprofielen zoals ISO-Coated. 
 • Mocht je de kleuren toch willen converteren, kies dan in het Acrobat-menu voor geavanceerd > zwart behouden als je kleuren toch gaat converteren.
35

Snijmarge

Bij het maken van flyers moet je altijd rekening houden met snijmarge en afloop. Van de gedrukte flyer wordt een deel weggesneden. Daarnaast kan er door het snijden een witte  rand ontstaan als er geen rekening is gehouden met afloop.  Daarom is het verstandig om altijd een minimale afloop of snijmarge van 2 centimeter aan te houden.

Mijn bestand heeft geen snijmarge of afloop:

 • In het opmaakbestand zijn de afbeeldingen en kleuren niet doorgetrokken tot in de snijmarge
 • Omdat het bestand fout geëxporteerd is wordt de afloop niet opgeslagen
 • Snijtekens en afloop zijn niet te plaatsen in Office-programma’s als Word en Paint

Bij het toepassen van afloop of snijmarge is het volgende belangrijk:

 • De achtergrond in de snijmarge laten doorlopen
 • Voorzie bestanden altijd van afloop en snijtekens voor de drukker
 • Gebruik geen Office-programma’s bij het maken van een flyer

 

36

Papiersoort en afwerking

Het kiezen voor het gramsgewicht hangt af van het doel van de flyer. Wanneer je de flyers gaat gebruiken voor bijvoorbeeld de aankondiging van een golftoernooi, is het raadzaam om voor een dikker papersoort, je komt dan al snel uit bij 300 tot 450 grams papier. Bij een snelle kortingsactie kun je het best kiezen voor een lichtere grammage, bijvoorbeeld 250 of 170 grams papier. Het grammage van het papier geeft aan hoe zwaar het papier is per m2. Als je op zakelijk vlak echt indruk wilt maken met de flyers is het raadzaam om een flyer met een matte of crèmeachtige afwerking te kiezen. Als je daarnaast ook wat exclusiever wilt gaan, is er nog de keuze tussen afwerkingen met een metallic of parelmoeren effect. 

Kies voor een gelamineerde afwerking, indien je wenst dat je flyers tegen een stootje kunnen. Er komt op deze manier een transparant laagje om het kaartje heen die de flyers van een extra bescherming voorziet.

 

37

Formaten

Flyers heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Het kleinste formaat wat er bij onze drukwerkpartner besteld kan worden is A7 formaat. Dit is 7,4 bij 10,5 cm. Het is niet raadzaam om groter dan een A3 formaat te kiezen voor je flyer, omdat je dat al snel op posterformaat uitkomt. Alle afmetingen die hier binnen vallen zijn te realiseren. Neem even contact met ons op als je op zoek bent naar een flyer met afwijkende afmetingen. Bij onze drukwerkpartner is namelijk alles mogelijk. Wij gaan dan kijken of we jouw wens kunnen realiseren.

Wil je dat de gehele opmaak te zien blijft op de flyer? Zorg dan dat de afbeelding op voldoende afstand van de rand wordt geplaatst. Op deze manier blijft het er netjes uitzien.